dinsdag 22 december 2009

9 op 9Volgens een blauw interimkantoor beschik ik over uitstekende excel-skills. Fijn om te weten, mevrouw, mijnheer, zullen we nu een lekker glaasje warm water gaan drinken? Het lied dat u nu aan het beluisteren bent is van de groep Vetiver, een collectief waar ook Devendra Banhart af en toe deel van uitmaakt. Deze knul is een bezige bij, maar daar zullen we het een andere keer over hebben.
Eerder vandaag zat ik in de sociale proeftuin genaamd 'De Wastrommel' (zie foto) naar een muziekje te luisteren (van onder meer De Keavers, Them Crooked Vultures, Captain Americain, Fri Freitag en The Doors), terwijl ik pogingen deed om het wedervaren van Tchichikow te volgen.

Komt Gogol plots met een nieuw personage af, en we kunnen verwachten dat deze nieuwe rekel iets met onze originele held te maken zal hebben, maar dat moet nog blijken.
De nieuwerd heet Andrej Iwanowitch Tjentjetiiikow (sic), en daar gaat het over vanaf pagina 338, maar op pagina 325 had Gogol nog enkele levenslessen mee te geven, en die wil ik u niet onthouden:

[...] Wijs slechts is de man, die zich door geen enkele karaktertrek laat afschrikken, die met diep borende blik zo'n karakter tot op zijn innerlijkst tracht te doorgronden. Er vindt snel een radicale verandering in de mens plaats, voor men het weet is er in zijn binnenst een afgrijselijke worm gekropen, die eigenmachtig alle levenssappen in zich opzuigt. 
En meer dan eens komt het voor, dat geen machtige hartstocht, maar een onbetekenend verlangen naar de een of andere kleinigheid in een ziel wortel schiet, die met hogere aspiraties geboren is, waardoor zij de grootste heilige plichten vergetend in nietswaardige beuzelachtigheden haar heil en toeverlaat gaat zoeken. Ontelbaar als de zandkorrels aan het zeestrand zijn de hartstochten der mensen, de een lijkt in niets op de ander, de mens heeft ze alle, de gemene zowel als de edele verlangens, in den beginne in zijn macht, terwijl zij hem later op de wreedste wijze overweldigen. Zalig hij die de heerlijkste aandrift gekozen heeft, zijn grenzeloze zaligheid groeit ieder uur, ieder ogenblik, zij draagt een tienvoudige vrucht, terwijl hij dieper en dieper in het eindeloze paradijs van zijn eigen ziel doordringt.

Het komt erop neer dat die Tchichikow geen puur mens is. (dit speciaal voor Flor, die trouwens dringend moet beginnen posten of ik geef zijn volgende bezoeker een granaatappel met cyaankali mee). 
Maar wat verder in het boek is dus die nieuwe kerel daar, en dat is ook geen simpel mannetje, of net wel, oordeelt u vooral zelf:

's Morgens werd hij zeer laat wakker, waarna hij zich oprichtte en nog lang in zijn bed bleef zitten om zich de ogen uit te wrijven. En daar hij ongelukkigerwijs kleine ogen had, was er met dit wrijven een buitengewoon lange tijd gemoeid, gedurende welke zijn bediende Michaïlo met een wasbekken en handdoek bij de deur bleef staan. Dit duurde zo één, twee uur (het lijkt mij dat je na 60 tot 120 minuten wrijven zoniet blind, dan toch uit de ogen bloedend moet zijn, maar alla, in Rusland ging het daar enkele eeuwen geleden zo aan toe volgens Gogol). Michaïlo ging al naar de keuken, kwam weer terug, maar zijn heer zat zich nog onafgebroken op zijn bed zijn ogen uit te wrijven. Eindelijk stond hij op; ging zich wassen, trok een sjamberloek aan en begaf zich naar de kamer, waar hij thee, koffie, chocolade en zelfs melk, vers van de koe, dronk (blijkbaar een vreemd gegeven, vreemd genoeg. Misschien te boers voor de elite?). Hij slobberde van alles een beetje naar binnen, kruimelde zijn brood onbarmhartig en morste overal tabaksas zonder dat hij zich daar iets van aantrok. Zo bleef hij [...]

Groeten uit Tokio!

4 opmerkingen:

 1. Leuke muziek! wat is dat getokkel? een banjo of zo?
  Hoe ging het nog op het boekenfestijn? Tot morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is boekenfestein, en dat ging goed! De poen die ik daar verdiend heb, ongelooflijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Floropovitch1:35 p.m.

  Het is boekenfesteen, en what's up with the beeltenis van Albert the first?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is de koning der Belgen!

  BeantwoordenVerwijderen