woensdag 28 april 2010

Roger van Duyn

In een poging niemand ooit nog voor de borst te stoten besluit Roger van Duyn zijn dagen binnen te slijten. Voor een klein bedrag brengt Colruyt alles wat je hartje begeert immers tot aan je voordeur. Roger gooit vervolgens twintig euro naar beneden (de eerste keer zo, maar dan waait dat weg, en een schelm van zestien geeft dat niet meer af) de volgende keren in een klam washandje. Eerst weten die koeriers niet zo goed wat hen overkomt, maar al snel hebben de cleversten onder hen door dat er met leveringen aan Roger een extraatje te verdienen valt.
Zijn dagen vult hij op een uiterst neurotische wijze, en hoewel hij zelf geen echte neuroot is, schenkt deze manier van leven hem toch bijzonder veel vreugde en voldoening.
Om half acht in de ochtend gaat de wekker. Na enkele ogenblikken zit Roger op zijn hometrainer. Tijdens de training van 30 minuten op maandag, woensdag en vrijdag en van 60 minuten op dinsdag en donderdag kijkt hij naar Amerikaanse sitcoms. Ook drinkt hij tussen 20 en 80 cl water met wat citroensap en ahornsiroop of honing.
Daarna wast hij zich en gaat dan aan de ontbijttafel. Het ontbijt is altijd hetzelfde: warme havermoutpap met noten, vijgen, dadels, rozijnen en verse, niet gepasteuriseerde melk, die dagelijks door een boerenzoon wordt aangeleverd. Af en toe voegt hij daarbij nog wat honing of stukken zwarte chocolade met 70 tot 89% cacao.

Na het ontbijt en tot een uur of één leest Roger tijdschriften over kunst en cultuur, boeken van Nobelprijswinnaars of non-fictiewerken over het verleden. Het credo van Roger voor zijn huishouden is: IEDERE ZAAK HEEFT ZIJN PLAATS => IEDERE ZAAK OP DIE PLAATS!
Op die manier geraakt er nooit iets verloren, is poetsen in een wip geklaard en behoud hij steeds een aangenaam overzicht.

Na een broodmaaltijd des middags doet Roger een dutje van minimaal 10 en maximaal 25 minuten. Hiervoor heeft hij zelf een meubel gemaakt dat min of meer bestaat uit een frame waarin een matras past, dat aan de muur is bevestigd en ook als zitbank gebezigd kan worden. Na de dut luistert Roger naar klassieke muziek. Soms gaat dat via Klara of Musique 3, soms streamt hij een klassiek kanaal via het internet als ze op de radio teveel zaniken tussen de nummers, en geregeld beluistert hij één van de talloze cd's die hij in digitaal formaat op zijn computer heeft gezet. Zwijgend zit hij dan in de zetel voor het raam. De buren vinden dat vreemd maar dat is het niet. Als Roger een misdrijf ziet gebeuren op straat wil het al eens gebeuren dat hij naar de politie belt, of een bloempot naar beneden gooit, al is dat laatste nog maar één keer gebeurd.

Voor het diner te bereiden kan het zijn dat Roger een paar brieven schrijft naar onbekenden. Daarin heeft hij het dan vaak over zijn jeugd, waarvan hij een fantasie maakt. Die brieven stuurt hij naar willekeurige adressen in het land en af en toe krijgt hij post terug. Zelden blijft die correspondentie lang duren, omdat Roger zijn pennevrienden al snel onheus gaat bejegenen, een behandeling waar weinigen tegen bestand zijn.

Het avondmaal bestaat vooral uit groenten. Twee keer per week eet Roger vlees, twee keer per week eet Roger vis. Eén keer at hij zowel twee soorten vlees als twee soorten vis als zeven soorten groenten op één dag. Toen had Roger na de maaltijd buikpijn.

U denkt nu misschien dat Roger alleen is, maar dat is hij niet. Zijn vrouw ligt aan een ijzeren long in de tweede slaapkamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten