dinsdag 26 oktober 2010

Bleu

Terwijl hij in de ratatouille roert wordt Joost plots gegrepen door de schraalheid van zijn bestaan. Het burgerlijke leven dat hij altijd najoeg ligt binnen handbereik, enkel een huis, trouwring, kind en boom ontbreken nog. 'Ach,' zucht hij. 'Laat ik me sterk houden, en actie ondernemen, zoals een Amerikaan zou doen.'
'Of een Liberaal!' roept plots een hoge, maar mannelijke stem vanop de straat. Geschrokken loopt Joost naar het raam, dat hij met moeite ver genoeg naar boven geschoven krijgt om te kijken wie riep. Hij steekt het hoofd naar buiten en ziet nog net de Britse lederen schoenen van de roeper achter de hoek verdwijnen. Als door een dar gestoken rent Joost naar buiten, vierklauwens de trappen af.
Hoewel hij geen schoenen draagt, en de straat bezaait is met glasscherven van een straatcantus die er gisteren werd georganiseerd door een studentenclub, hoeft Joost zich daarvan niets aan te trekken. Zijn voetzolen zijn namelijk dikker en steviger dan de gemiddelde schoenzool, want als 'extreem overlever' (een titel die hij zelfs op naamkaartjes heeft laten drukken), trekt hij er zomer en winter blootsvoets op uit, door berg en dal, of zoals nu, door met glas belegde straat.
 
Wanneer hij gezwind als een Afrikaans kind de hoek van zijn straat neemt ziet hij de roeper door het stadspark lopen, ongeveer 400 meter verder. Zonder twijfelen en met een katachtige sprong lanceert Joost zich in de richting van het 150 jaar oude hek dat snoodaards op ontieglijke uren uit het park moet weghouden. Niet veel later zit hij de licht obese liberaal op de hielen. Zijn fraaie pak besmeurd door opspattend water, de haren bezweet, het zweet behaard. Met een kreun perst Joost er een sprintje uit en met een hondachtige sprong lanceert hij zich op de rug van de renner. 'Hahaaaaah,' roept hij triomfantelijk.
 
Ze smakken beiden onophoudelijk op de grond.
 
'Wie ben je?' Vraagt Joost. 'Jij!'
 
'Huh?' denkt de lezer.

1 opmerking:

  1. Maarten10:12 p.m.

    Fijntje, Bavo!
    Doch: genoeg stijlgewriemel! Waag jezelf (nog) eens aan een kortverhaal. Je beheerst het Woord en kan spelen met de kwestie literatuur-realiteit maar je verliest jezelf nog al te vaak hierin. Tijd voor het volgende hoofdstuk in deze autodidactische cursus die zal leiden naar een niet minne onderscheiding te ontvangen van onze Zweudse vrienden: de Plot. Veel succes!
    Maarten

    BeantwoordenVerwijderen