woensdag 21 december 2011

Das hund

Niet iedereen weet dit. U neemt een Yorkshire Terrier en vraagt dit dier: 'wie zijn uw ouders?' Ware het door een gat in de realiteit mogelijk dat het spreken kon, dit zou het antwoord zijn: 'twee andere Yorkshire Terriers.'

Wanneer wij nu de lijn van mannelijke voorouders volgen, terug in de tijd, komen wij uiteindelijk bij een wolf uit. En zo kan u dat proberen met iedere hond. Want alle honden stammen af van wolven. Hoe dat juist gekomen is, weet men niet zo goed. Eerst zei men: de mens heeft dat gedaan, een duizenden jaren geleden. Zoals kwekers nu doen: de beste, tamste, mooiste dieren uitzoeken en hopen dat ze nog betere, tammere en mooiere kindjes krijgen.

De vondst van een 33.000 jaar oude schedel in een grot in Siberiƫ zet die theorie wat op de helling, of nuanceert toch alleszins:
[...] that dog domestication “was, in most cases, entirely natural” and not really a “human accomplishment,”
De onderzoekers vermoeden dat de schedel erop wijst dat groepen wolven zich zijn gaan ophouden in de buurt van menselijke activiteiten en dat er zich aldus een natuurlijke selectie richting hond-achtigheid heeft voltrokken.

En zo komen we iedere dag iets nieuws te weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten