dinsdag 6 december 2011

De room is opTerwijl u naar dit frisse liedje luistert kan u volgende woorden lezen, of niet.

Na enig verpozen in de zon sloft Thomas naar binnen om meer ijsthee op zijn ijs te gieten. Hij leest een tijdschrift dat voornamelijk over de actualiteit bericht. We nemen nu een kijkje in zijn hoofd: 


'zou het niet beter te zijn die ruis van alledag te laten voor wat het is? Mijn bloed is van al dat onheil onderhand zodanig ingekookt dat ik er wellicht babelutten van zou kunnen snijden. Zo zwelgen in nieuws, dat per definitie slecht is en tot pessimisme noopt, lijkt op het voeden van een endelworm in mijn buik, die teert op verontwaardiging en het gevoel dat het zand in de raderen van onze democratie stilaan ingebakken geraakt, en we met z'n allen maar beter naar de grond staren en doorlopen, zoals wanneer je als twaalfjarige een groepje vijftienjarigen tegenkomt. In concreto zou ik beter een abonnement nemen op National Geographic en Wired en consorten en Knack laten voor wat het is. Die maandbladen hebben de eigenschap dat ze optimisme kunnen voeden (Wired) of van de verdoemenis toch tenminste mooie plaatjes kunnen maken (NatGeo). 
Daarnaast komt het erop aan om veel meer boeken te lezen die meer dan tien jaar geleden geschreven zijn. Of twintig. Wat na zo'n incubatieperiode overblijft, kan welhaast alleen maar koren zijn, op de molen van de verwondering, contemplatie en esthetiek. Want in de literatuur is het nooit alleen maar wanhoop. En bovendien wordt men in de doornee Roth, Mortier of Murakami niet met advertenties voor designerkledij of luxewagens om de oren geslagen, wat goed is, want luxekledij of designerwagens zouden beter geen doel zijn, maar een middel. In het eerste geval een middel om niet voor aap te staan wanneer je vrienden-fotografen plots voor de deur staan om een foto van jou te nemen terwijl je Portnoy's Complaint aan een derde herlezing onderwerpt, en in het tweede geval een middel om je minder fortuinlijke klasgenoten een gevoel van verwondering, contemplatie en esthetiek te geven wanneer ze je de parking van je middelbare school zien opdraaien wanneer je - casually late - arriveert voor een re√ľnie.'


Binnenkort iets anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten