dinsdag 6 maart 2012

Luister naar het papier

Interessant, vindt u niet?

Blijf kalm en doe door.

Hebben wij een keuze? Zolang de salami op onze boterhammen ligt, zullen wij gewoon doordoen. Onze welstand maakt ons mak, onze weelde maakt ons dociel. Waartoe zijn wij in staat? Frieten bakken om te vieren dat onze gevierde leiders na een olifantsdracht uit de beloofde bergen een muis hebben weten te ontlokken? 

Of gedwee stilzitten terwijl Guy Verhofstadt ons tijdens Mind The Book als een gesjeesde barbier een oor komt aannaaien over Europa en democratie? Ik zal mij met een wrang gevoel de lessen van Wilfried Dewachter voor de geest halen. Voor wie hem niet kent, grasduint u even door zijn belangrijkste werk:


Minstens 32% van het genoegen dat men als intellectueel haalt uit bezigheden zoals het bijwonen van klassieke concerten of hoogstaande debatten over de toekomst van democratie of het lezen van boeken van Erwin Mortier (Godenslaap, een aanrader!) is de blik in de ogen van vrienden die er niet bij waren omdat ze thuis naar de televisie aan het kijken waren. Het is de zoetzure mix van minachting en jaloezie die het ego tegelijk schaadt en streelt. Een vreemde gewaarwording die zal ophouden te bestaan wanneer Barco volgende week een proefmodel van de digitale projector voor particulieren aflevert en ik zal zijn overgeleverd aan de heerlijkheden van de beeldcultuur aan honderd per uur. Maar dit terzijde.

Wat zei ook weer Bertold Brecht (en maak u maar geen zorgen, buiten deze quote is zijn werk mij een volslagen mysterie, en dat komt niet omdat ik er teveel in heb gelezen, maar omdat ik er gewoonweg helemaal niets van heb gelezen)?

"Erst das Fressen, dann die Moral."

Zolang de Bugels met geitenkaas onze salontafels sieren, moeten de polletiekers zich geen zorgen maken. Keep calm and carry on, en gebruik een servet voor je je glas neerzet.

Men moet het de mensen uit Kazachtstan (Astana), Roeselare (Oost-Vlaanderen) en de Verenigde Staten van Amerika toch nageven dat ze de lethargie achter zich kunnen laten, en voortgestuwd door een ongebreideld geloof in het kapitalisme en het eigen kunnen, omhoog proberen te klimmen in het leven, met als doel of aangename bijkomstigheid een luxewagen, een groot huis en genoeg geld op de bank om nog een luxewagen en nog een huis te kopen.

Als loonslaaf heb ik slechts één huis en geen luxewagen. En dat is maar goed ook, want geen luxewagen zonder garage, en geen garage zonder 

2 opmerkingen:

  1. Prachtige filmpke. Moooie muziek ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem8:36 a.m.

    de rotsboom never seizes to amaze the living fuck out of me. carry on...

    BeantwoordenVerwijderen