donderdag 1 januari 2015

Tot op de bodem

Over dikke wijnboeken zegt men vaak dat ze vooral mooi ogen op de salontafel of in de boekenkast. Er zijn er ongetwijfeld veel die dit lot beschoren zijn, maar Tot op de bodem, alles over wijn van Nicolaas Klei hoort daar ondanks zijn 560 bladzijden niet bij.
De schrijver is voor Belgische wijnliefhebbers misschien een nobele onbekende, maar in zijn thuisland wordt hij door sommigen ‘de meest invloedrijke Nederlander in de wijn’ genoemd. Al meer dan tien jaar publiceert hij de jaarlijkse Supermarktwijngids en daarnaast heeft hij ook enkele populaire columns in dag- en weekbladen. Het boek Tot op de bodem is opgebouwd als een encyclopedie met alfabetisch geordende lemma’s, en is gebaseerd op zijn eigen ervaringen, andere wijnboeken (zoals The Oxford Companion to Wine) en een greep uit zijn eigen columns en artikels.
Voor uiterst gedetailleerde of uitgebreide wetenschappelijke beschrijvingen moet je dit naslagwerk niet kopen, maar zeker wel voor de onstuitbare aanstekelijkheid waarmee Klei over wijn en alles wat erbij komt kijken schrijft. Het is duidelijk dat deze bon-vivant bezeten is van wijn, en hij is dan ook bijzonder uitgesproken over zijn dada’s, die hij met vuur verdedigt. Zijn vriendenproefclub heet bijvoorbeeld wirekuf (wijn is rood en komt uit Frankrijk), en zijn lievelingswijnen worden gemaakt door de Bende Zonder Zwavel. Het gaat dan over de zwavel- en sulfietloze, ongefilterde en niet gechaptaliseerde wijnen, zoals de Morgon van Marcel Lapierre of de Côte du Py van Foillard, beide volgelingen van de school van Jules Chauvet. Toch blijft het boek evenwichtig en houd hij feiten en opinie keurig gescheiden.
De ongezouten en enthousiaste stijl van Nicolaas Klei maken van Tot op de Bodem een aangenaam ontspannend en informatief naslagwerk. Ik ben ervan overtuigd dat wijnliefhebbers op ieder niveau iets zullen hebben het boek, want het is duidelijk dat de auteur veel moeite heeft gedaan om op zoek te gaan naar de meest correcte informatie. Een aanrader!

Tot op de Bodem Alles over Wijn van Nicolaas Klei. Derde druk 2006
Uitgeverij Podium – verspreiding in België door Van Halewyck.
Gekocht in De Slegte voor +- 20 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten